Partschins, Rabland en Töll: de poort naar de natuur


Middenin natuurpark Texelgruppe/Gruppa di Tesso vind je de plaatsen Partschins, Rabland en Töll. Deze plaatsen zijn een lustoord voor de wandelaars. Ook liefhebbers van klimmen komen hier aan hun trekken. Een van de meest bijzondere klimuitdagingen vind je bij de waterval van Partschins.

Tweehonderd kilometer wandelpaden

Natuurpark Texelgruppe/Gruppa di Tesso vind je in Zuid-Tirol, een gebied in Italië, waar men zowel Duits als Italiaans spreekt. Hier vind je een sfeer die je nergens anders vindt, een combinatie van traditioneel Oostenrijks en mediterraan Italiaans. Wandelaars kunnen hier genieten van de vele wandelpaden, maar liefst tweehonderd kilometer is gemarkeerd. Texelgruppe is het grootste natuurpark van Zuid-Tirol. De flora is zeer gevarieerd en het ontdekken waard. Het landschap maakt dat je echt geniet van je outdoor activiteiten. Naast wandelen leent dit gebied zich uitstekend voor wielrennen en mountainbiken. Daarnaast kun je uiteraard je hart ophalen met klimmen.

Sportieve uitdaging en kletterend water

.

De waterval van Partschins is met zijn 98 meter de hoogste waterval in Zuid-Tirol. Naast een bijzonder mooi schouwspel van de natuur biedt deze waterval een uitdaging voor klimmers. Je kunt, als je een beetje geoefend bent, namelijk een oversteek maken door de waterval. Volgens kenners is deze waterval met zijn uithangende rotsen en massa’s water een van de meest indrukwekkende watervallen in de Alpen. Behalve klimmen kun je hier ook gewoon even genieten van het kletterende water.

Het hele jaar door klimmen

Natuurlijk kun je ook klimmen in de Dolomieten. De bergkammen bieden verschillende moeilijkheidsgraden. Samen met een pittige wandeltocht kun je in Texelgruppe op de top van de Hohe Weisse klimmen tot de vijfde moeilijkheidsgraad. Diverse klimtuinen zijn in het gebied rondom stad Meran te vinden. De echte klimmer kan zich helemaal uitleven hier. Zo is er een bouldergebied in Algund/Lagundo, zijn er klimtuinen in Pfelders en Naturono/Naturns en boven Tisens/Naraun. Is het een regenachtige dag, dan kun je klimmen in de Dolomieten beter achterwege laten. Het goede nieuws is dan wel dat er zelfs een overdekte klimhal te vinden is in het Meranerland.

De streek in beeld

Partschins biedt naast de indrukwekkende waterval een schilderachtig aanblik in het dorp. Kerken, boerderijen en grote huizen bepalen het straatbeeld. Je kunt hier een themaroute lopen, dat inzicht geeft in vroegere tijden. Een bezoekje aan het schrijfmachinemuseum behoort ook tot de mogelijkheden. In dit museum kun je de allereerste schrijfmachines zien en je kinderen laten zien hoe de voorloper van de hedendaagse computer er uitziet. In Rabland vind je het grootste modelspoorlandschap van Italië. Indrukwekkende miniatuurlandschappen met maar liefst zeventig treintjes kun je hier zien, evenals interactieve elementen. De hele streek is hier in beeld gebracht.

Accommodatie eenvoudig zoeken

Zoek je een accommodatie in een van de plaatsen in het Natuurpark Texelgruppe, dan kun je terecht op een speciale zoeksite. Een appartement in Rabland, een hotelkamer in Töll of een vakantiehuis in Partschins, de diverse accommodaties zijn op Meranerland.com in kaart gebracht. Je kunt direct bekijken wat de faciliteiten zijn en waar de accommodatie zich bevindt. Bovendien zie je ook nog eens of de accommodatie beschikbaar is op het moment dat jij het wilt bezoeken. Een handige tool bomvol interessante informatie dus.