Zeven films die een man gezien moet hebben

In de loop der jaren zijn er zoveel films in de bioscoop verschenen, dat een overzicht maken bijna niet mogelijk is. Toch zijn er zeven films die elke man gezien moet hebben. Zeven films met uiteenlopende thema’s en uiteenlopende doelen. Alle zeven zijn het perfecte films voor een onvervalste mannenavond.

Platoon

We beginnen met een oorlogsfilm. In Platoon meldt idealist Chris Taylor zich als vrijwilliger voor het leger dat naar Vietnam gaat. De Vietcong, gezag, bloeddorstigheid, belemmering, geteisterde soldaten, wapens, alles komt aan bod. Of Taylor zijn idealen moet laten varen zul je zelf in deze prijswinnende film moeten gaan bekijken.

Rocky 1 t/m 7

Voor het gemak rekenen we deze zeven films maar als een, want als je er een gezien hebt, moet je die andere vier ook bekijken. Derderangs bokser Rocky Balboa krijgt de kans zichzelf te bewijzen als hij het in de ring op moet nemen tegen de heersende kampioen. Waarom deze films zo goed bekeken waren en hoe het kon dat dit verhaal nog vele delen mensen in de greep hield, zullen veel vrouwen nooit begrijpen. Rocky was de doorbraak van acteur Sylvester Stallone, dit het idee voor deze films kreeg bij een bokswedstrijd tussen kampioen Muhammad Ali en een ogenschijnlijk kansloze Chuck Wepner.

Once upon a time in the west

Het is al een oudje, deze film uit 1968, toch is het een klassieker die je gezien moet hebben. Wist je bijvoorbeeld dat de titelsong van Ennio Morricone een van de best verkopende aller tijden is? Door de nogal aanwezige mondharmonica en de geheimzinnige, niet veel pratende man is het een film die je aan de buis gekluisterd houdt. Men zou deze film alleen al moeten zien voor de legendarische openingsscène, waarin de lange stilte slechts sfeer krijgt door de achtergrondgeluiden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Claudia Cardinale…

Django Unchained

De film Django uit 1966 heeft voor deze vernieuwde versie uit 2012 model gestaan. Deze Amerikaanse westernfilm toont het verhaal van een zwarte slaaf uit 1858. Het thema slavernij wordt in deze film goed verhaald en regisseur Quintin Tarentino heeft er goed aan gedaan dit thema nog eens onder de aandacht te brengen. De vijf Oscars die deze film in de wacht sleep, waaronder beste film, zijn meer dan terecht te noemen. Een film die de geschiedenis combineert met geweld en heldendaden.

Lord of the rings

Hoewel de eerste film naar aanleiding van de bekende boeken van Tolkien al in 1978 verscheen, zal iedereen zich eerder de trilogie herinneren uit 2001 t/m 2003. Het eerste deel van de trilogie won maar liefst elf Oscars. De vele speciale effecten maken de film speciaal, zo worden de acteurs die Hobbits spelen kleiner gemaakt en worden diverse scenes meerdere malen opgenomen met decorstukken op een andere schaal. Lord of the Rings wordt geroemd door de prachtige natuurbeelden en de filmmuziek. De fantasyfilms herbergen onsterfelijke elfen en sterke dwergen en laat zien dat de mens niet zo allesoverheersend is dan hij zelf denkt dat hij is. Een film om jezelf even lekker in te verliezen.

The shining

Een horrorfilm mag in dit rijtje niet ontbreken. Grote kans dat je vriendin naar boven verdwijnt als je deze film in de woonkamer aanzet, maar het is niet voor niets een echte mannenfilm. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. Geesten spelen een grote rol in deze film, zij tonen de geschiedenis van het hotel waar de hoofdrolspelers in wonen. Uiteraard is niets wat het lijkt.

The usual suspects

Het verhaal van oplichter Roger die vertelt waarom een bloedbad en brand op een schip plaatsvonden in de haven van Los Angeles. Het verhaal van deze misdaadfilm uit 1995 wordt steeds ingewikkelder door de vele flashbacks en niets is wat het lijkt. Een andere film in dit genre kan Pulp Fiction zijn. In deze misdaadfilm uit 1994 worden vijf verhalen zo verweven dat duidelijk wordt hoe mensen elkaar kunnen beïnvloeden. Deze film kreeg zoveel prijzen dat het eigenlijk een eigen plaats in het rijtje zou verdienen, mits we niet besloten hadden het bij zeven films te laten.