Tent versus caravan

Tent of caravanOver het algemeen hebben tent-kampeerders een hekel aan caravans, maar hebben caravan-kampeerders zelf ooit ook met een tent gekampeerd. De stacaravan-kampeerders uitgezonderd, want die zijn meestal in de vaste caravan begonnen. Tent-kampeerders verfoeien de caravan omdat het niet meer echt kamperen zijn. ‘Dan boek ik nog eerder een huisje’, is een vaak gehoorde opmerking van tent-kampeerders. Maar waarom eigenlijk? Hier wat voor- en nadelen van tent versus caravan-kamperen.

Kamperen met de tent

FamilietentEen tent heeft sfeer, is relatief goedkoop en is redelijk makkelijk mee te nemen. Daarnaast kun je met een tent gewoon 130 rijden op de snelweg, terwijl je met een caravan achter je auto maar maximaal 90km per uur gaat. Toch zitten er ook wat nadelen aan het kamperen met de tent. Zo houd je met regen minder makkelijk droge voeten, kost het soms behoorlijk wat tijd om hem op te zetten, kun je niet in elke tent rechtop staan en beschik je niet over een eigen toilet en douche en heb je niet standaard een ingebouwd fornuis. Kortom, hecht je veel waarde aan luxe, dan is een tent niet zo geschikt. Hoewel, er bestaan sinds een paar jaar ook tenten die zo luxe zijn dat ze niet onder doen voor het comfort van een gemiddelde caravan. Deze tenten staan vaak vast op een camping, en het bivakkeren in zo’n tent wordt geen kamperen meer genoemd, maar ‘glamping’. Hoewel de meeste tent-kampeerders hiervan gruwelen, vinden de ‘glampers’het ideaal, omdat ze lekker kunnen genieten van de buitenlucht en het zogenaamde tent-gevoel, maar ook alle comfort bij de hand hebben.
Uiteraard bestaan er heel veel verschillende soorten tenten, zoals kleine koepeltentjes, familietenten, fietstentjes, klaptentjes (koepeltenjtes die je in 1 beweging opzet) enzovoorts.

Kamperen met de caravan

CaravanEen caravan biedt het grote voordeel dat het buiten zijn gecombineerd wordt met comfort. Veel caravans hebben een ingebouwd toilet, fornuis, kacheltje en koelkast en soms is er nog veel meer luxe geïnstalleerd. Er zijn niet veel mensen die wanneer ze voor het eerst gaan kamperen meteen een caravan aanschaffen. De meeste caravanbezitters hebben vroeger met de tent gekampeerd, maar waren toe aan wat meer comfort. De meeste caravan-gangers zijn dan ook de 40 gepasseerd. Wat de nadelen zijn van een caravan? Sowieso het al eerdeer genoemde nadeel dat je er langer over zult doen om je bestemming te bereiken. Daarnaast zul je niet alleen langzamer gaan, het vereist ook enige handigheid om met een caravan achter de auto uit de voeten te kunnen. Verder is de keuze van wel- of geen caravan vooral afhankelijk van je budget en de vraag of je wat extra comfort verkiest boven het kampeergevoel dat vaak net wat sterker is bij het kamperen met een tent.