Payrolling, wat is dat eigenlijk?

geldPayrolling is een term die nogal eens valt in de wereld van personeelszaken. Toch is over het onderwerp nog een hoop onduidelijkheid. Een korte uitleg.

Personeel geeft werk en zorgen

Als je personeel in dienst hebt, heb je werk en zorgen. Als je daar geen kaas van gegeten hebt, kun je het ook rompslomp noemen. Er zijn bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in deze rompslomp: payrollbedrijven. Zij nemen graag het werk en de zorgen uit handen. Voordeel is dat je wel zelf de regie houdt. Je wilt namelijk wel zelf weten wie je over de vloer krijgt. De verdere afhandeling wordt door het payrollbedrijf afgehandeld, wel zo handig. Bovendien kun je je zelf concentreren op werkzaamheden waar je wél goed in bent. Scheelt dus niet alleen tijd, maar ook frustratie.

De voordelen van payrolling op een rij:

* Druk maken over je personeel is verleden tijd
* Zelfstandig ondernemer blijven, zonder verlies van vrijheid
* Flexibele behandeling
* Verzuimrisico ligt bij het payrollbedrijf
* Vervelende administratieve handelingen worden je uit handen genomen
* De gegevens invoeren van je personeel volstaat
* Snelle betaling en korte reactietijd
* De kosten heb je snel terugverdiend.

De kosten verdien je snel terug

De kosten terugverdienen? Hoe dan? Omdat personeelszaken nogal complex zijn, kost het verdiepen in de materie een heleboel tijd, vooral als je er geen kaas van gegeten hebt. Als de zaken van je overgenomen worden, kun je die tijd besteden aan het aannemen van een extra opdracht. Dingen doen waar je wel goed in bent dus. Het kan zelfs zijn dat payrolling voordeliger is voor je. Er zijn bijvoorbeeld secondaire arbeidsvoorwaarden of regelingen waar voordeel uit te halen is. Omdat een payrollbedrijf altijd op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen, wordt juist gehandeld, op de meest voordelige manier. Nog een voordeel van payroll is dat, omdat zij meer personeel in dienst hebben dan jij als klein bedrijf, leveranciersdiensten goedkoper ingekocht kunnen worden. Je kunt denken aan een ziekteverzuimverzekering, software, accountancy of een arbodienst. Kostenbesparend dus, hoewel het uiteraard niet gratis is. Een offerte op maat geeft uitsluitsel over de te verwachten kosten.

Bemiddelen bij conflicten

Het kan zijn dat je op de een of andere manier een conflict krijgt met een werknemer. Een payrollbedrijf kan dan optreden als bemiddelaar tussen jou en je werknemer. Iemand van buitenaf kijkt anders op een conflict dan de direct betrokken partijen en kan een passende oplossing zoeken. Een payrollbedrijf kan ook handige tips geven over zaken die ogenschijnlijk eenvoudig zijn. Neem bijvoorbeeld identificatieplicht, waar moet je nu eigenlijk op letten bij de controle van een identiteitsbewijs? Als je dat niet dagelijks doet, kun je snel wat over het hoofd zien.