Noise cancelling hoofdtelefoons

noise cancelling headphone reclame van SonyHet valt me op dat als ik met mijn oortelefoontjes in naar buiten ga ik het volume van mijn mp3speler altijd 2 keer zo hoog moet zetten. En dan nog hoor ik veel minder dan binnen. Het omgevingsgeluid in Amsterdam centrum is dan ook niet mis en als de wind dan ook nog opspeelt valt veel van mijn muziek weg in de omgeving. Ik kan ervoor kiezen om mijn volume nog hoger te zetten, met het risico op gehoorbeschadiging, of om dan maar even 90% van mijn muziek te missen. Gelukkig is er nu nog een mogelijkheid: kiezen voor hoofdtelefoons met noise-cancelling

Noise Cancelling Hoofdtelefoons

Noise Cancelling hoofdtelefoons en oordopjes zorgen ervoor dat tot wel 89% van het omgevingsgeluid weg wordt gefilterd. Diepe bassen, ruimtelijk midden en heler hoog: je hoort het weer allemaal. Er is natuurlijk wel een risico aan verbonden: als je ze in het verkeer gebruikt hoor je de auto’s, fietsen en ander verkeer niet meer, terwijl je als fietser daar toch vaak op anticipeert. In de auto daarentegen heb je ook al dat geluid niet, dus veilig fietsen met deze oordopjes of hoofdtelefoons moet kunnen, maar je moet er wel rekening mee houden. In vliegtuigen, op de camping, op de achterbank van de auto en andere gelegenheden waar je normaal last van omgevingsgeluid kunt hebben zal noise cancelling ook echt een verademing zijn. Bij Omera, een online specialist in speakers en hoofdtelefoons, kun je zoal kiezen voor de Blackbox M10 hoofdtelefoon met Active Noise Rejection technologie, of voor de Blackbox C18 oordopjes met Active Noise Cancelling van Phytek Systems.

Hoe werkt het en wat zijn de nadelen?

In de jaren ’50 van vorige eeuw werden er al systemen voor hoofdtelefoons ontwikkeld om ervoor te zorgen dat omgevingsgeluid in helikopters en vliegtuigen werd gereduceerd. Nu zijn er merken die ook voor de particuliere markt hoofdtelefoons met active noise reduction uitbrengen. Het heet ‘active’ noise reduction, omdat er een elektronisch circuit wordt gebruikt om een ‘anti-geluid–signaal af te geven. Dit anti-geluid zorgt ervoor dat omgevingsgeluid wordt gestopt. Dit werkt dus heel anders dan geluids-isolerende hoofdtelefoons.
Er zitten wel wat nadelen aan de active noise cancellation hoofdtelefoons:
– De technologie zorgt ervoor dat de hoofdtelefoon extra energie verbruikt
– Er kan een hoge-frequentie gesis bijkomen
– Ze zijn wat zwaarder dan normale hoofdtelefoons
– Ze zijn ook duurder dan normale hoofdtelefoons van dezelfde kwaliteit