Laat jij nabestaanden achter met de kosten van je uitvaart?

france-101674_1280Hoewel veel mensen er geen rekening mee houden, is het organiseren van een uitvaart een dure aangelegenheid. Zo moet er niet alleen geld betaald worden voor de kist, voor de bloemen en voor de koffietafel, maar moet je ook geld reserveren voor dingen waar je misschien niet in eerste instantie aan denkt bij het organiseren van een uitvaart.

Wil je voorkomen dat je nabestaanden met hoge rekeningen komen te zitten als jij overleden bent? Sluit dan een uitvaartverzekering af. In dit artikel lees je meer over deze verzekering en het afsluiten van de verzekering.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering die je afsluit om je uitvaart te bekostigen. Zo betaal je iedere maand een vast bedrag aan premie, waardoor je in feite spaart voor de uitvaart die je nabestaanden voor jou organiseren als je overleden bent. Heb je geen uitvaartverzekering, dan moeten je nabestaanden jouw spaarrekening of zelfs hun eigen spaarrekening aanspreken om een uitvaart te organiseren.

Kies je voor het afsluiten van een uitvaartverzekering, dan staat er een zelfgekozen bedrag voor je nabestaanden klaar om de uitvaart te bekostigen. Een uitvaartverzekering is dus nooit weggegooid geld, maar altijd een goede investering.

Waarom kiezen voor een uitvaartverzekering?

Zoals al eerder vermeld, is het organiseren van een uitvaart een dure aangelegenheid. Zo kost een gemiddelde, vrij sobere uitvaart al snel 8.000 euro: een bedrag dat veel mensen niet op hun spaarrekening hebben staan. Wil je voorkomen dat je nabestaanden zelf geld moeten inleggen om de uitvaart te betalen? Dan is het afsluiten van een uitvaartverzekering een must. Sluit je een uitvaartverzekering af, dan komen je nabestaanden nooit met hoge kosten te zitten.

Hoe werkt het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is erg eenvoudig. Zo zijn er diverse aanbieders die een uitvaartverzekering aanbieden en waarbij je deze verzekering eenvoudig online af kan sluiten. Bij het online afsluiten geef je eerst aan wat voor uitvaart je (globaal) in gedachten hebt. Wil je bijvoorbeeld gecremeerd worden, of word je liever begraven? Wil je een sobere uitvaart of heb je specifieke wensen? En wil je honderden mensen uitnodigen voor je uitvaart of vind je een gezelschap van 50 mensen ook meer dan voldoende?

Geef aan wat jij precies voor ogen hebt voor je uitvaart en de verzekeringsmaatschappij van de uitvaartverzekering berekent welk bedrag er ongeveer gereserveerd moet worden. Op basis van dit globale bedrag betaal je een maandelijkse premie.

Wat is de premie van een uitvaartverzekering?

De premie van een uitvaartpolis is verschillend per verzekering. Zo is de hoogte van de premie afhankelijk van de uitvaart die je wil organiseren en de kosten die deze uitvaart met zich meebrengt. Vind je een sobere uitvaart meer dan voldoende, dan zullen de kosten van je uitvaart lager zijn dan wanneer je een zeer exclusieve of grote uitvaart wil organiseren. En als de kosten van de uitvaart lager zijn, betekent dit dat de premie automatisch ook lager is. Een globale prijsindicatie van de premie per leeftijdscategorie kun je vinden bij het Nibud.

Kortom: je kunt helemaal zelf bepalen hoe duur je maandelijkse premie ongeveer moet worden, simpelweg door zelf te kiezen wat voor soort uitvaart je wil na je overlijden. Overigens is de premie van een uitvaartverzekering meestal niet erg hoog. Het kost je daarom niet veel geld om je nabestaanden te behoeden voor hoge uitvaartkosten.

Laat jij nabestaanden achter met de kosten van je uitvaart?

Zelf hoef je niet meer te denken aan de kosten van je uitvaart, maar helaas moeten je nabestaanden dit wel. Wil je voorkomen dat zij met hoge rekeningen komen te zitten omdat je vóór je overlijden niet goed hebt nagedacht over de toekomst? Zorg er dan voor dat je nabestaanden niet achterblijven met de kosten van je uitvaart door een uitvaartpolis af.