Kerstmis? Steun een goed doel!

Het past helemaal bij de kerstgedachte. Aan het eind van het jaar, tijd voor reflectie én voor het steunen van een goed doel. Omdat we tijd hebben om na te denken, of omdat we simpelweg wat te besteden hebben. Als je de beslissing genomen hebt een goed doel te steunen, maar je weet niet welke, denk dan eens aan Unicef. Met dit goede doel doe je iets goeds voor kinderen over de hele wereld. En dat moet toch een goed gevoel geven!

Waarom Unicef?

Unicef is een organisatie die door de Verenigde Naties is aangewezen om toe te zien op gelijke rechten voor het kind. Elk kind moet de kans krijgen zichzelf te zijn en op te groeien in gezonde omstandigheden. Helaas is niet elk kind dit gegeven. Omdat het opgroeit in een oorlogsgebied bijvoorbeeld of onder erbarmelijke omstandigheden. Voor Unicef maakt het niet uit waar het kind woont of wat de afkomst is. Unicef is er voor elk kind en probeert ook elk kind te helpen. Hoe? Door geld in te zamelen, waarmee ze daadwerkelijk op die rechten toe kunnen zien.

Hoe kun je steunen?

Je kunt bijvoorbeeld Unicef kerstkaarten versturen. Hiermee steun je niet alleen Unicef, de kerstkaarten zijn ook nog eens een hartelijk gebaar. Unicef is daarnaast goed in fictieve cadeaus. Zo kun je iemand die alles al heeft met kerst warmte geven. Met dit cadeau zorg je ervoor dat ergens op de wereld een klaslokaal de hele winter verwarmd wordt, terwijl de krijger van dit cadeau slechts een pdf’je krijgt. Met daarop het nieuws dat het geld voor zijn cadeau aan een goed doel besteed is. En eerlijk is eerlijk: krijgen we niet genoeg (onzinnige) cadeaus tijdens de feestdagen? Hoe erg is het dat een van je cadeaus goed besteed is? Naast warmte heeft Unicef meer van die zogenaamde basics. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor medicijnen, een warme deken of schoon drinkwater.

Tijd voor reflectie

Waarom denken we vooral rond Kerstmis aan de goede doelen? Dat komt omdat we dat een mooi idee vinden. Kerst hangt toch een beetje samen met vrede op aarde, gelijkheid en eerlijkheid. En als je daar zelf een steentje aan kunt bijdragen, dan is dat toch een mooi idee? Aan het eind van het jaar is het ook tijd om de balans op te maken. Voor jezelf, maar ook voor bedrijven. Hoe is het afgelopen jaar geweest, hebben we winst gemaakt en kunnen we wat missen? Dat laatste is vaak meer dan men denkt. Uiteraard moet een bedrijf ook aan de rustige maanden aan het begin van het nieuwe jaar denken. Daarnaast is, als het enigszins mogelijk is, een gift aan een goed doel een mooi gebaar.

Kleine moeite…

Terugkomend op die Unicef kerstkaarten, deze kun je ook nog eens sturen aan mensen die je normaalgesproken niet zo snel een kaartje stuurt. Kijk eens om je heen. Stuur het kaartje naar die tante waar je nauwelijks contact mee hebt. Naar de buurvrouw, waarvan je weet dat die vaak alleen thuis zit of naar iemand die je helemaal niet kent. Die mensen zijn vaak hartstikke blij met een persoonlijke boodschap. Vooral als je ook nog eens iets leuks schrijft in die Unicef kerstkaart. Steun je een goed doel, én maak je mensen blij. Weten we de slogan nog? Kleine moeite, groot plezier. En zo is het!