Een ergonomische Directiestoel Kopen: waar let je op?

De tijd dat een bureaustoel gekocht werd op alleen zijn uiterlijk is wel definitief voorbij. Een stoel moet vooral ergonomisch zitten. Je zit immers heel wat uren achtereen op die stoel achter je bureau. Gelukkig zijn er prachtige directiestoelen, die ook nog eens hartstikke ergonomisch zijn. Dat een directiestoel er ook nog leuk uitziet is een pluspunt en natuurlijk mooi meegenomen. De directeur mag immers op de mooiste stoel zitten.

Ergonomisch zitten, wat is dat?

Goed zitten, we zijn er niet goed in. Het overgrote deel van de bevolking weet eigenlijk niet zo goed hoe hij ergonomisch zit. Dat is heel fout, want de natuurlijke vorm van je wervelkolom wordt niet goed aangenomen, waardoor je rug veel te veel en ook nog eens verkeerd wordt belast. Diverse vervelende klachten kunnen daarvan het gevolg zijn.

Neem bijvoorbeeld rugklachten en zenuwafknellingen of zelfs klachten aan je nek of je schouders. Maar ook klachten waarbij je niet direct aan je stoel denkt: stoornissen met je ingewanden of ademhalingsproblemen bijvoorbeeld. Ergonomisch zitten is dus echt enorm belangrijk.

Wat doe je eraan?

Aangeraden wordt om je zithouding steeds te variëren. Het is slim om bijvoorbeeld een deel van de dag staand te werken of regelmatig een korte wandeling te maken. Maar zit je toch op je stoel, houd dan rekening met zithoogte, zithoek, lendenondersteuning, armlengtehoogte en -diepte, etc. Eigenlijk kun je dat zelf niet gemakkelijk voor elkaar krijgen, goed advies is daarom zeer belangrijk. De juiste zithoogte heeft bijvoorbeeld niets te maken met hoe makkelijk je weer op kunt staan. Het heeft meer te maken met dat je voeten goed op de grond staan. Te laag of te hoog zitten, dat is beiden niet goed voor je lijf. Maar hoe zit je nou precies goed? Juist, laat je daarom altijd adviseren.

Uitstraling van een directiestoel

Een stoel in de directiekamer moet uiteraard de juiste uitstaling hebben. Bij het ontwerp van speciale directiestoelen is vaak echt gekeken naar wat de manager van nu wenst. Een directeur brengt vaak uren achtereen, al dan niet vergaderend, op een stoel door. Het is dus belangrijk dat hij, ook op zijn stoel, fit en energiek blijft. Gelukkig kan dat, op de stoel van nu. Een directiestoel mag best de aandacht trekken, hij is immers bedoeld voor de belangrijkste persoon binnen het bedrijf. Diverse directiestoelen zijn zo samen te stellen dat hij helemaal naar wens is. Helemaal zoals jij hem als directeur wilt dus.

Blijf in beweging!

Natuurlijk is de hele dag in een stoel zitten heel slecht voor je. Ook voor de directeur geldt: zorg dat je in beweging blijft. Leuk, als je secretaresse steeds de koffie of thee voor je haalt of je printjes komt brengen, maar ga elk half uur even een stukje lopen. Haal zelf even een kopje koffie, of maak er een gewoonte van te ijsberen tijdens het telefoneren. Dat is goed voor je lichaam en zorgt ervoor dat je klachten voorkomt. Daarnaast is een ergonomische directiestoel natuurlijk onmisbaar. Let goed op dat je niet té ontspannen in je stoel gaat zitten, let goed op de signalen die je lichaam afgeeft. Ook is het slim om bijvoorbeeld te wandelen of te zwemmen in je vrije tijd. Dit zijn sporten die een ergonomische houding stimuleren.