3 Redenen Waarom de Kwaliteit van het Basisonderwijs in 2018 Beter Zal Worden

Het basisonderwijs is nogal in beweging. Veel scholen doen mee aan de stakingen, waarbij ze de school een dag sluiten voor de kinderen. Het is tijd dat er iets verandert. Leerkrachten willen minder werkdruk en hogere salarissen. Of dat realistisch is? De tijd zal het leren. De kwaliteit van het basisonderwijs kan namelijk wel omhoog. En dat is met wat kleine tips nog dit jaar te realiseren.

Werkdruk verlagen door effectiviteit

Natuurlijk hebben leerkrachten een punt: de werkdruk is hoog in het onderwijs. En dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Het is tijd dat daar meer over wordt nagedacht. En dat kan door stap voor stap diverse werkwijzen rigoureus aan te passen. Neem zoiets als vergaderen. Het lijkt wel of we anno 2018 oeverloos kunnen kletsen over van alles en nog wat. Natuurlijk: vergaderen is werk gerelateerd, maar er zijn onderwerpen waar niet iedereen bij hoeft te zijn. Door alleen nog maar effectief te vergaderen, gaat de werkdruk al omlaag. Bespreek wat je moet bespreken met degene die het aangaat. En de rest kan weer gewoon in het eigen lokaal aan het werk. Zo wordt er veel meer inhoudelijk gesproken over wat we allemaal willen: de kwaliteit van het basisonderwijs verhogen.

Observeren en feedback geven

Omdat je minder tijd kwijt bent aan vergaderen, kun je elkaar meer helpen. Wat dacht je van elkaar feedback geven? Door elkaars lessen te observeren, kun je ervoor zorgen dat de kwaliteit van het basisonderwijs omhoog gaat. Let wel, feedback geven is iets anders dan commentaar geven. Uiteraard is dat niet iets dat je in een dag voor elkaar hebt: feedback geven moet je leren. Begin in elk geval nooit met jouw eigen bevindingen. Begin gewoon met wat je goed vindt aan wat men doet en ga voorzichtig te werk met het geven van adviezen. Hoe meer je elkaar helpt hiermee, hoe beter het is voor jullie onderlinge relatie. En uiteindelijk is het krijgen van feedback alleen maar heel leerzaam.

Met zijn allen op stap

Van het bedrijfsleven kun je leren, zeker ook als leerkracht. Ga met je complete team eens op bezoek bij een groot bedrijf in de omgeving. Hoe gaan ze daar met elkaar om en wat is hun bedrijfscultuur? Vooral de wat grotere, succesvolle bedrijven vertellen maar wat graag over hun prestaties. Reken maar dat je daar als leerkracht van kan leren. Waarom? Omdat ook in een bedrijf men het liefst zo werkt, dat iedereen het naar zijn zin heeft. En dit gaat niet ten koste van de resultaten, sterker nog: een bedrijf is nog meer prestatiegericht dan het onderwijs. Een bedrijfsbezoek zet je aan het denken. Wat kun je in het onderwijs aanpassen? Dit is weer een volgende stap in het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs.