3 Eigenschappen Van Een Effectieve Product Video

Je hebt een goed product en je wilt dat de rest van de wereld dat ook weet. Elk goed product verdient immers de juiste aandacht. Maar hoe krijg je het voor elkaar dat de wereld kennismaakt met jouw product? Met een product video! In een aantal seconden kun je je potentiele doelgroep duidelijk maken waarom jouw product de moeite waard is. Een product video is niet iets dat je zomaar maakt: een goede productvideo voldoet aan een aantal eisen. We geven je de drie belangrijkste eigenschappen van een effectieve product video.

De kracht van de overtuiging

Niet alleen mensen, ook producten moeten overtuigingskracht hebben. Een product moet vertrouwen opwekken en zodanig interessant gevonden worden dat men overgaat tot aanschaf. Met een product video kun je de consument hierin beïnvloeden. Dit kun je bijvoorbeeld voor elkaar krijgen door sympathie te krijgen. Sympathie is een van de zes principes van Robert Cialdini. Deze ‘goeroe’ in overtuigen bedacht de eenvoudige regel dat producten moeten voldoen aan die zes principes om aantrekkelijk gevonden te worden. Behalve sympathie zijn dat schaarste, wederkerigheid, sociale bewijskracht, consistentie en autoriteit. Het vergt wat denkwerk, maar elk product krijgt overtuigingskracht als je het volgens die zes principes in de markt zet. Als je kijkt naar sociale bewijskracht, dan kan een productvideo daar heel goed in werken. Als iemand waar jij tegenop kijkt een filmpje deelt over een product, vind ook jij dit product al snel ook aantrekkelijk.

Blijf binnen de spanningsboog

Filmpjes worden veelvuldig aangeklikt en bekeken. Hoewel… de eerste paar seconden. Als je binnen die paar seconden je kijker weet te boeien, dan heb je grote kans dat hij het filmpje afkijkt. Lukt dat niet, dan heeft hij allang weer een volgende video aangeklikt. Je moet dus in enkele tientallen seconden overbrengen dat jouw product meerwaarde heeft en de moeite waard is. Hoe lang je product video uiteindelijk duurt is niet eens zo van belang, als je de kijker maar weet te blijven boeien. Binnen een seconden of acht moet je de kern van de boodschap al gebracht hebben. Hierbij geldt de kunst van het weglaten: alle overbodige ballast gooi je over boord om zo echt tot de kern te komen. Na deze acht seconden kun je opbouwen. Net zo lang tot de boodschap helder is. Ntuurlijk moet de video uiteindelijk niet tien minuten lang zijn, hou het vooral kort en krachtig.

Kijkgenot

Een goede product video is aantrekkelijk om naar te kijken. Het heeft de juiste achtergrondmuziek, de juiste sfeerbeelden en de juiste acteurs. Mensen waarmee men zich kan identificeren bijvoorbeeld of waar men juist tegenop kijkt. Je moet in de video laten zien dat jouw bedrijf om weet te gaan met creativiteit en het moet vermakelijk zijn. Tekst is niet altijd nodig, de goede achtergrondmuziek samen met het vertellen van een goed verhaal met beeld is soms al genoeg. Wat je ook niet moet onderschatten is professionaliteit. Alleen een professioneel in elkaar gezette product video raakt de gevoelige snaar. Zodra men zich ergert aan onprofessionele punten, haakt men af. Je moet gaan voor een compleet plaatje, alleen dan heeft een product video kans van slagen.