Duurzame kleding: sip of hip?

Het gaat volgens fashion experts een steeds belangrijkere rol spelen in de mode-industrie: duurzaam geproduceerde kleding. Maar het heeft nog een beetje een suf, saai imago. Onterecht!

Conventionele mode veel te overbelastend voor milieu

Kleding maakt de man. Absoluut. Maar “gewone” kleding is behoorlijk belastend voor onze planeet. Besef je bijvoorbeeld eens dat het produceren van een gewone spijkerbroek zo’n 8000 liter (!) water verspilt. En dan te bedenken dat de gemiddelde Nederlander zo’n 6 spijkerbroeken in de kast heeft liggen… Ook bij het kweken van katoenplanten wordt het milieu behoorlijk belast. Veel pesticiden en chemicaliën worden gebruikt om de gewassen optimaal te laten groeien.

Zelf milieuvriendelijker fashionable zijn?

Draag jij graag bij aan een milieuvriendelijkere wereld? Maar ben je er wel stellig van overtuigd dat kleding de man maken? Dan hebben wij een aantal handige tips om milieubewuster te leven en tóch hip te zijn

  1. a) kies milieuvriendelijkere alternatieven voor katoen en wol

Zoek bijvoorbeeld bewuster naar kledingstukken die vervaardigd zijn uit bio-wol, organisch katoen of uit Bamboetextiel. Alle drie deze textielvormen zijn aanzienlijk minder belastend voor het milieu omdat er bij de productie geen pesticiden en chemicaliën worden gebruikt. Bovendien groeit een bamboeplant enorm snel weer terug na afkappen, waardoor een vierkante meter landbouwgrond per jaar veel meer kleding opbrengt. Absoluut dus de moeite om je eens te verdiepen in heerlijke zachte, milieuverantwoorde T-shirtjes van Bamboetextiel.

  1. b) consuminderen

Koop wat je écht mooi vindt, en koop niet heel veel kleding “omdat het niet zo duur was”. Hiermee draag je bij aan de afbreuk van de consumptiemaatschappij waarin we leven. Die staat bol van hebzucht, van kwantiteit, van “nooit genoeg”. Jij kan het verschil maken!

  1. c) recycle je kleding

Bijvoorbeeld door het in een kledingcontainer te gooien als je het beu bent. Of door het op Marktplaats aan te bieden, als je kleding nog in topvorm is. Want het spreekt voor zich: als kleding een langer leven krijgt, hoeft er ook minder geproduceerd te worden!