Zelf rolluiken plaatsen

Een rolluik is warmte-isolerend, energiebesparend en ook nog eens verduisterend. Daarnaast voelen mensen die een rolluik hebben zich veiliger dan voorheen. Geen wonder dat steeds meer mensen een rolluik plaatsen. Vooral voor het dakraam is dit heel geschikt. En wist je dat je een rolluik prima zelf kan plaatsen? We leggen je uit hoe.

Stap-voor-stap

Vooropgesteld: het is niet zo dat het super eenvoudig is, maar als je de klus stap-voor-stap toepast, is het heel goed te doen. Wat je nodig hebt is een goede instructie en wat basisgereedschap: een schroeftol, wat bitjes, een priem en wat verschillende schroevendraaiers en je kunt beginnen. Gelukkig hebben steeds meer fabrikanten een instructievideo online staan, waardoor je eenvoudigweg je tablet of laptop naast de te klaren klus zet en de instructies op de video volgt. Eigenlijk kan met zo’n instructie werkelijk iedereen een rolluik plaatsen. Heb je geen mogelijkheid voor bewegend beeld bij het dakraam – waarop je het rolluik gaat instaleren – dan kun je ook volstaan met een duidelijke pdf met montage-instructie. De leverancier doet er op dit vlak van alles aan om het je gemakkelijk te maken.

In weer en wind

Rolluiken zijn gemaakt van een stevig, gelakt aluminium, dat wel tegen een stootje kan. De meest extreme weersomstandigheden kan hij hebben en zelfs hagelstenen laten geen schade achter op de rolluiken. De rolluiken worden dagelijks blootgesteld aan het weer: de zon, neerslag en wind, overal moet het bestand tegen zijn. En dat zijn de rolluiken dan ook. Waar ook veel mensen een rolluik voor plaatsen, is voor zonwering.

Omdat de luiken de warmte en het licht van de zon tegenhouden, merk je een aanzienlijk temperatuurverschil in de kamer. Het wordt er fijner toeven en je gaat met plezier in een kamer slapen waar rolluiken aanwezig zijn. De rolluiken zijn optimaal warmt werend en in de winter juist weer isolerend. Eigenlijk heb je met de aanschaf van deze rolluiken een aanschaf gedaan die je in de loop van de jaren terugverdient met de afrekening van je energiekosten.

Elke stijl

Rolluiken zijn heel neutraal gekleurd, zodat ze niet zo opvallen op het dak. Vaak zijn de rolluiken zo van kleur, dat ze integreren met de dakpannen. Kies je voor een standaard systeem als Velux, dan is het handig dat de configurator van de fabrikant jouw perfecte rolluik weet op te roepen. Het enige dat je hoeft te weten is het typenummer van je dakraam en welke maatcode het raam heeft. Deze informatie vind je aan de bovenkant van het raam, je hoeft hem alleen even open te tuimelen. Vervolgens kies je de bedieningsmethode: met de hand of elektrisch. Voor de kleur van de afdeklijsten kies je tussen wat standaardkleuren als ombergrijs en lichtgrijs. Voor aan de binnenkant van het raam kun je wel kiezen tussen bijvoorbeeld rolgordijnen in de meest fantastische kleuren: elke stijl is beschikbaar.

Bediening met de hand of elektrisch

De diverse VELUX rolluiken zijn verkrijgbaar met handmatige bediening of met een afstandsbediening. Deze laatste variant heeft ook nog eens de keuze tussen bediening op zonne-energie of op netstroom.

De afstandsbediening op zonne-energie is een duurzame keuze. Is deze bediening volledig opgeladen, dan kun je maar liefst zeshonderd opdrachten uitvoeren voor hij leeg is. Maar dat gebeurt niet: de afstandsbediening laadt zichzelf aan de zon weer op en is dus altijd klaar voor gebruik.

En is er een keer geen zon (of daglicht) dan is dat geen probleem: de afstandsbediening is dus niet zomaar leeg. Kies je voor handmatige bediening maar heb je daar eigenlijk spijt van? Geen probleem: met een handige ombouwset heb je de bediening eenvoudig elektrisch gemaakt. Overigens is vooral voor de ramen die niet direct binnen handbereik zijn de bediening met afstandsbediening aan te raden!