Tuinpalen, sluitpost van de begroting?

fence-470221_640Wie al eerder een schutting voor zijn tuin gekocht heeft, weet wat de waarde van tuinpalen is. Een goede tuinpaal moet namelijk aan wat voorwaarden voldoen. Wat een bijproduct lijkt bij een tuinafscheiding, is in werkelijkheid misschien wel een van de belangrijkste onderdelen voor duurzaam gebruik. Tuinpalen de sluitpost van de begroting laten zijn is dus geen aanrader.

Onder de grond

Tuinpalen slijten het grootste deel van hun bestaan onder de grond. Ze zijn nodig om een tuinhek of schutting te stutten en geven het geheel houvast. Zaak dus om de palen van het juiste hout aan te schaffen. Niemand zit te wachten op een omvallende schutting omdat de palen het begeven hebben door houtrot. Een aanrader is dus hardhouten palen te nemen, van een sterke en duurzame houtsoort. Ook palen van composiet gaan lang mee. Composiet is een materiaal met een mix van kunststof en hout, waardoor de uiterlijke kenmerken van hout aanwezig zijn, maar ook de krachtige kenmerken van kunststof. Palen die lang meegaan, zorgen voor lang genieten van de erfafscheiding.

Europese eiken

Redelijk nieuw in het assortiment tuinpalen zijn de palen van eikenhout. Dit Europese product is onbehandeld en van de beste kwaliteit. Onbehandeld wil zeggen dat het niet gedroogd is en niet geschaafd. Europees betekent dat het geen onnodige langdurige reis heeft ondergaan voor het op de eindbestemming aankomt. Eiken palen zijn geschikt voor gebruik in een pergola of veranda. Omdat het hout vergrijst, heeft het een natuurlijk uiterlijk. Een ander kenmerk van eikenhout is dat er in de loop van de jaren scheurtjes in het hout ontstaan. De eiken tuinpalen zijn alleen geschikt voor buiten.

Aluminium voor moderne uitstraling

Wil je tuinpalen met een modernere uitstraling, denk dan eens aan palen van aluminium. Dit materiaal is sterk maar daarnaast drie keer zo licht als staal. Aluminium tuinpalen zijn verkrijgbaar in diverse gepoedercoate bescheiden kleuren, denk bijvoorbeeld aan zwart of lichtgrijs. Omdat aluminium licht is, maar toch stevigheid voor het tuinhek moet bieden, is het gevuld met hout. Hiervoor is een duurzaam Cypresse hout gebruikt. Het aluminium wat niet gepoedercoat is, is geanodiseerd, wat het roestgevoelige materiaal roestbestendig maakt. De palen met de zwarte poedercoating zijn stoer te noemen en bijzonder geschikt te combineren met bijvoorbeeld donkergrijze schuttingdelen.

Naaldhout moet bewerkt worden

Naaldhout heeft als voordeel dat het goedkoper is dan hardhout, het nadeel is dat het minder duurzaam is. Dit blijkt uit de houdbaarheid van het naaldhout. Minder bestand tegen schimmel en interessant voor insecten, het zijn maar twee voorbeelden waaruit de mindere houtbaarheid blijkt. Gelukkig bestaat er een middel waardoor de palen meer weerstand krijgen: impregneren. De tuinpalen zijn vaak al geïmpregneerd, maar denk er aan als je een paal verzaagt of anders bewerkt, dat het opnieuw behandeld moet worden met het beschermingsmiddel. Gemiddeld gaat een paal van naaldhout zeven tot twaalf jaar mee, gemiddeld genomen willen wij dat onze schutting langer meegaat. In de categorie naaldhout tuinpalen vallen zowel de palen van vuren- als de palen van grenenhout. Het grenenhout is aanzienlijk duurder en wordt vooral gebruikt voor de bouw van veranda’s of andere fraaie bouwwerken in de tuin.

Sterke palen van hardhout

Gelukkig bestaat er nog een categorie tuinpalen, dat langer meegaat: hardhouten tuinpalen. Gemiddeld halen deze sterke palen een levensduur van twintig jaar. Diverse houtsoorten zijn beschikbaar, denk aan Bangkirai, Niove en Angelim Vermelho. Om de palen nog sterker te maken, zijn de koppen behandeld met wax. Dit maakt dat vocht geen negatieve invloed op het hout heeft en daarom minder snel scheuren. Tuinhout staat immers altijd buiten en moet bestand zijn tegen alle weersinvloeden.