Plaatsings- en onderhoudstips houten vlonders & terrassen

Vlonder in de tuinEen houten vlonder of terras is erg mooi als hij net is aangelegd en kan mooi blijven als je hem goed onderhoudt. Het probleem is dat dat laatste vaak niet gebeurd en dan krijg je na verloop van tijd een vergrijst en/of rot terras of vlonder. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden bij plaatsing en onderhoud.

Plaatsingstips

Kies RVS schroeven

In de meeste houten terras- en vlonderplanken zitten inhoudsstoffen. Deze tasten verzinkte schroeven aan. Ze worden vaak zwart, waardoor het hout rond de schroeven ook zwart wordt. Daarnaast wordt de kwaliteit van de schroeven langzaam achteruit, waardoor de planken los kunnen gaan komen. Als u RVS schroeven gebruikt wordt dit probleem voorkomen.

Plaats antiworteldoek

Anti-worteldoek voorkomt dat er onkruid tussen en onder vlonderplanken kruipen. Plaats het daarom op de grond waar u de onderbalken op gaat plaatsen en je houdt een onkruid-vrij terras of vlonder.

Het nut van onderbalken

Vlonderplanken kun je niet zomaar op een kale ondergrond plaatsen. Je plaatst ze op hardhouten onderbalken. Deze ondebalken verschillen van dikte en gewicht (afhankelijk van de grootte en het gewicht van het terras of vlonder en de soort ondergrond. De onderlinge afstand tussen de balken is belangrijk: bij een vlonder worden vaak onderbalken van 4,5 á 5 cm en 6,5 á 7 cm hoogte gebruikt.

Onderhoudstips

Ga vergrijzing van het hout tegen

Na verloop van tijd wordt een houten vlonder of terras grijs van kleur als je er niets aan doet. Sommige mensen vinden dit wel iets rustieks hebben, maar de meeste mensen zouden liever de mooie bruine kleur houden. En dat kan! Smeer je terras of vlonder regelmatig in met een ontgrijzingsmiddel. Dit middel is te koop in bouwmarkten en houtleveranciers.

Gebruik anti-slipmiddel

Houten vlonders en terrassen zijn in de winter en/of bij nat weer vaak spiegelglad, ondanks de groeven die bewust in het hout zijn gemaakt. Anti-slipmiddel voorkomt en bestrijd dit probleem voor een groot deel. Ook anti-slipmiddel is te koop bij de meeste bouwmarkten en houtleveranciers.

Onderhoudsolie

Behalve ontgrijzings- en anti-slipmiddel is het ook van belang om het terras of de vlonder regelmatig in te smeren met speciale onderhoudsolie. Onderhoudsolie voorkomt dat het hout uitdroogt en voorkomt verkleuring door regen en zonlicht. Het gaat vergrijzing op de lange termijn niet tegen, maar het vertraagd het proces wel.