Infrarood: weldadig en snel op temperatuur

Infraroodsauna’s zijn sauna’s met stralingsenergie van infrarood. De sauna’s zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Je kunt de stralingswarmte van infrarood vergelijken met de warmte van de zon: heilzaam en weldadig.

Voordeel van een infraroodsauna boven een traditionele Finse sauna is dat de tijd die de sauna nodig heeft om op temperatuur te komen aanzienlijk korter is. Waar bij de Finse sauna de lucht verwarmd wordt, is bij een infraroodsauna de straling van de infraroodelementen al voldoende voor een weldadige warmte. Daarnaast is de temperatuur van een infraroodsauna wat lager, waardoor het al snel als een draaglijke en weldadige warmte wordt ervaren. Infraroodstraling is niet zichtbaar, het is een elektromagnetische straling.

Er zijn drie soorten infraroodstraling: IR-A, IR-B en IR-C. De eerste soort is kortgolvig, het heeft een diepe inwerking op de huid (tot 5 mm) en zorgt voor snelle en comfortabele opwarming van het lichaam. IR-B geeft een middengolvige straling, de toplaag van de huid (opper- en lederhuid) wordt opgewarmd en prikkelt warmtegevoelige zenuwen. IR-C is laaggolvig en verwarmt vooral de omgeving, veel warmte gaat daarom onnodig verloren. Deze infraroodstraling is te vergelijken met de warmte in een traditionele sauna en verwarmt vooral de oppervlakte van de huid.

Infraroodsauna’s hoeven niet veel ruimte in te nemen in de woning, Full Spectrum 130 x 100 is bijvoorbeeld een sauna met een grondafmeting van 130 x 100 cm. Dit model is vervaardigd van hemlock of red cedar hout. De lampen zijn in verschillende zones in te stellen en deze sauna is voorzien van een radio, mp3 en kleurentherapie. Een iets ruimere variant (Full Spectrum 150 x 100) heeft lampen die te dimmen zijn en een drie- tot vierpersoons variant van Full Spectrum is een hoekmodel met een oppervlakte van 150 x 150 cm. Acht dimbare lampen geven in deze sauna de weldadige stralingswarmte en de besturing is digitaal. Full Spectrum infraroodsauna’s werken op 230V.

Korte golf infraroodsauna’s zijn verkrijgbaar in vele verschillende maten, van tweepersoons (130 x 120 cm) tot vierpersoons (210 x 130 cm) modellen. Ook hoeksauna’s zijn van 120 x 120 cm tot 160 x 160 cm beschikbaar in het assortiment. Deze sauna is bekleed met 16 mm Nordische Fichte en heeft een 7 cm dikke wand. Korte golf infraroodsauna’s zijn direct op temperatuur, direct genieten is dus mogelijk. Met een losse korte golf infraroodlamp (inbouw of opbouw) kan ook eenvoudig van een traditionele sauna een combisauna gemaakt worden, met zowel een infrarood- als een gewone saunafunctie.