Houten vloer voor in de tuin

elephant_hout_tegel_grootWie snel en relatief goedkoop een vlonder of terras aan wil leggen, moet eens denken aan houten tegels. Wilt u tuintegels bestellen? Deze zijn bij Tuinhoutcentrale verkrijgbaar in drie varianten: hardhouten tegels, naaldhouten tegels en tegels van composiet. Ook vlonderplanken zijn in dezelfde variaties verkrijgbaar, geschikt voor vlonder, terras of steiger.

Roodbruin hardhout

De tegels van hardhout zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, Afrika of Azië. De tegels hebben een roodbruine kleur. Ten opzichte van naaldhout heeft deze houtsoort een lange levensduur, ongeveer twintig jaar. Dit komt omdat het weerstand heeft tegen insecten en schimmels. De hardhouten tegels zijn verkrijgbaar in de maten 50 x 50 cm en 100 x 100 cm en vervaardigd van Bangkirai. Door het materiaal met houtolie te behandelen, houdt het zijn diepe kleur. Bovendien hecht vuil minder en wordt het hout beschermd tegen uitdroging en verkleuring door invloed van weersomstandigheden als zon en regen. De grootste tegel wordt gemonteerd op vijf onderleggers, de kleinste op drie, waardoor doorbuigen niet voorkomt.

Impregneren tegen insecten en schimmels

Naaldhout tegels zijn geelgroen van kleur. Het hout is afkomstig uit Europa. Om het hout bestand te krijgen tegen schimmels en/of insecten is het raadzaam het te behandelen met een impregneermiddel. Denk er dan wel aan dat als je het hout zaagt, dat de gezaagde delen dan opnieuw geïmpregneerd moeten worden. Tegels van naaldhout zijn bij de Tuinhoutcentrale beschikbaar in twee maten: 50 x 50 cm en 100 x 100 cm. De levensduur van dit hout is ongeveer zeven tot twaalf jaar. Het hout dat voor deze tegels gebruikt is, is grenen. Dit hout heeft het uiterlijk van hardhout, maar is aanzienlijk lager geprijsd. Zonder olie of beits verdwijnt de bruine kleur na verloop van tijd.

Lijkt op hout, maar trekt niet krom

Composiet is een materiaal, samengesteld uit ongeveer 50% FSC gecertificeerd (hard)hout dat vrijkomt uit de parketproductie. De andere helft is een kunststof, het GRS gecertificeerd High Density Poly Ethyleen. Omdat dit composiet houtstof bevat, in plaats van houtvezels, komt kromtrekken, krimpen of scheuren nauwelijks voor. De composiettegel is verkrijgbaar in twee maatvoeringen: 50 x 50 cm en 90 x 90 cm. Tegels van composiet hoeven niet op onderleggers geschroefd te worden. Neerleggen op een egale ondergrond volstaat. Dit omdat tegels van 100% hout eerder rotten bij direct grondcontact. Composiettegels leggen is dus eenvoudiger dan houten tegels leggen.