Hout professioneel laten drogen in de zomer: is dat noodzakelijk?

Als je hout wilt bewerken, moet dat goed droog zijn. Gemiddeld heeft hout meer dan een jaar nodig om goed genoeg te drogen. De droogtijd is echter afhankelijk van het soort hout en waar je het hout voor nodig hebt. Ook in de zomer is het dus nodig om hout te drogen.

Traditioneel hout drogen

De traditionele methode van hout drogen is door middel van oplatten. Dit is een methode waarbij je de planken stapelt met ruimte tussen elke plank. Zo krijg je een luchtstroom tussen de planken en kan het hout aan de wind op een natuurlijke manier gedroogd worden. Als je geen ruimte tussen de planken zou laten, dan gaat het hout rotten of schimmelen. Met tussenlatjes krijgt schimmel of rotting geen kans. Het is het meest ideaal als je het hout niet in de volle zon te drogen legt. Je doet dit dus het beste in een tochtige schuur of onder een afdakje. Je moet ervoor zorgen dat het hout niet in de zon en niet in de regen ligt.

Speciale manier van stapelen

Wil je het hout oplatten, gebruik dan houtjes om tussen de planken te leggen van ongeveer 20 mm dikte. Zorg ervoor dat de planken niet krom kunnen trekken. Dit doe je door het hout op een speciale manier te stapelen en de druk goed te verdelen. Met deze methode is hout drogen echter een tijdrovende klus. We zeiden al dat de droogtijd afhankelijk is van het soort hout. Dit komt omdat het vochtgehalte per houtsoort anders is. Als we uitgaan van stookhout, dan heeft bijvoorbeeld een berk een droogtijd van anderhalf jaar en een eik twee jaar. Hout dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de meubelindustrie of voor kozijnen heeft een andere droogtijd. Ook is de tijd van het drogen afhankelijk van hoe dik de planken zijn en in welke tijd van het jaar de boom geveld is. Als een boom in ruste is, in de wintertijd houdt hij als het ware een winterslaap, dan zit er minder vocht in het hout dan in de groeitijd.

Proces versnellen

Nu is er niks mis met de traditionele manier van hout drogen, het kost alleen erg veel tijd. Gelukkig zijn er ook droogkamers beschikbaar. Bij speciale bedrijven zijn deze kamers, je kunt ze vergelijken met ovens, operatief. Bij deze bedrijven werken droogmeesters, dat zijn specialisten die precies weten hoe droog hout moet zijn voor jouw toepassing en hoe ze dit droogproces moeten aanpakken. Voordeel van deze specialisten is dat zij met een beetje informatie al genoeg weten. Een droogkamer lijkt een beetje op een sauna. Heel langzaam wordt de temperatuur in de droogkamer opgevoerd en door middel van ventilatoren wordt de wind nagebootst. Omdat de temperaturen in de droogkamers dus simpelweg wat hoger zijn dan daadwerkelijk in de natuur, wordt het proces versneld. De cellen in het hout gaan sneller open en het vocht verdampt.

Tijd = geld

De droogmeesters houden het proces van het hout drogen nauwlettend in de gaten en geven een seintje als het hout klaar is voor bewerking. Overigens is nog steeds de droogtijd afhankelijk van veel invloeden. Eigenlijk is dat niet anders dan bij het traditioneel drogen. Als we wederom uitgaan van een voorbeeld, dan is een eikenhouten plank van ongeveer 70 mm dik in een maand of vier te drogen. Dit is aanzienlijk sneller dan in de tochtige schuur, waar dezelfde houten plank misschien wel twee jaar ligt. Dit scheelt je aanzienlijk veel tijd en op deze manier kun je sneller genieten van jouw nieuwe tafel of bijvoorbeeld je nieuwe kozijnen. Bovendien scheelt deze manier van hout drogen je veel opslagkosten.