Hout drogen: hoe gaat het in zijn werk?

Hout, het is niet weg te denken in onze bouwwereld, meubelindustrie, scheepsbouw, etc. Maar hout is niet zomaar geschikt voor gebruik. Het moet precies het juiste vochtigheidspercentage hebben. Maar wat als je al een hele stapel hebt liggen en het wordt maar niet droog? Dan kun je gebruikmaken van speciale droogkamers om hout te drogen. We leggen graag uit hoe dat in zijn werk gaat.

Opgelat aanleveren

Elke houtsoort heeft zo zijn eigen droogproces. Vooral het verschil bij hardhout of zachthout is het grootst. De speciale droogkamers zijn computergestuurd en ingedeeld naar houtsoort. Is er plek voor het soort hout dat je wilt laten drogen, dan kun je dat opgelat aanleveren. Dit betekent dat het zo gestapeld is, dat er lucht tussen de planken door kan. Je legt de planken los van elkaar op een palet en gebruikt droge latjes tussen de gestapelde planken. Doe je dat niet, dan is de kans op schimmel heel groot en dat wil je uiteraard niet.

Computers en droogmeesters

Niet alleen de computer houdt het hout en het droogproces in de gaten, ook de droogmeesters weten hoe het ervoor staat. Een echte droogmeester kan eigenlijk al ruiken of voelen hoe droog het hout in het proces is. Vooral als je gebruikmaakt van een droogkamer in een bedrijf dat al jarenlang actief is in de branche, merk je dat er ervaren personeel rondloopt. Samen met de computergestuurde droogkamers, staan zij garant voor een succesvol proces. Bij het aanleveren van het hout kan de droogmeester al inschatten wanneer het hout droog genoeg is voor gebruik. Het fijne hiervan is dat je precies weet waar je aan toe bent.

Duurzaam proces voor direct gebruik

Niet alleen elke houtsoort heeft zo zijn eigen manier van drogen, ook voor elke toepassing is het verschillend hoe droog het idealiter is. Wil je bijvoorbeeld het hout gebruiken voor een kozijn, dan is een andere droogte van toepassing als dat je het hout gebruikt voor bijvoorbeeld de meubelindustrie. De droogmeester houdt in de droogkamers rekening met waar je het hout voor wilt gebruiken. Zo wordt het hout optimaal droog en is het direct uit de droogkamer geschikt voor toepassing. Drogen in een droogkamer is duurzaam. Afvalstoffen worden erin verbrand en met de hitte die vrijkomt, wordt het hout gedroogd.

Droogschuren bestaan al eeuwen

Als je het hout niet op de juiste manier laat drogen, kan het bijvoorbeeld krimpen of trekken. Als hout krimpt, gebeurt dat niet evenredig in elke richting. Hierdoor ontstaan scheuren. Dat is niet handig, als je er bijvoorbeeld een mooi meubelstuk, glad kozijn of iets anders van wil maken. Zonder droogkamers kan het droogproces een lange tijd in beslag nemen. Na het kappen van het hout, neemt het drogen een jaar in beslag. Dit is uiteraard afhankelijk van diverse factoren als weersomstandigheden en formaat. Zo kun je erop rekenen dat een dikke balk na vijf jaar nog te veel vocht heeft voor gebruik. Hout in de zon drogen is geen aanrader. De zon maakt het hout zo droog dat er scheurtjes in het hout ontstaan. Ook de wind doet soms veel kwaad. Planken raken ervan beschadigd of vervuild. Droogschuren bestaan al eeuwenlang, waarin het hout op zijn gemak kon drogen. Maar ook in de droogschuren duurde het eindeloos voor het hout klaar was voor gebruik. De droogkamers van nu zijn een perfecte oplossing, waarbij het proces aanzienlijk versneld wordt.

Een tafel van je eigen boom

Als je een boom in je tuin kapt en van deze boom iets moois wilt maken, dan is het toch jammer om jaren te moeten wachten? De droogtekamers zijn dan echt een uitkomst. Je wilt immers echt iets moois maken en niet iets dat binnen korte tijd beschadigd is door scheuren. En wat is er meer bijzonder dan een tafel van je eigen boom? Het is overigens niet zo dat je een boom uit je tuin zomaar mag kappen, daar zijn regels voor. In sommige gemeenten heb je een kapvergunning nodig, of geldt er een plicht tot herplanting. Dit betekent dat je voor de gekapte boom een andere boom moet planten. Je hebt niet zomaar een mooie tafel van een eigen boom, daar gaat het een en ander aan vooraf!