Graszoden leggen tijdens de zomer. Verstandig of niet?

Ja, als het nodig en wenselijk is wel. Vaak wordt afgeraden om je gazon aan te leggen of te vervangen tijdens het voor- of najaar, en niet tijdens de zomer. Echter, dat geldt alleen wanneer je van plan bent om je gras te zaaien. Wanneer je gebruikmaakt van graszoden, is het een heel ander verhaal.
Graszodengelegd.nl vertelt ons: “graszoden kun je áltijd leggen. Zelfs als het 30 graden is en zelfs als het vriest”.

Graszoden leggen wanneer het vriest?

Ja, zelfs bij vrieskou zou je graszoden kunnen leggen. Graszaad ontkiemt niet tijdens vriesweer, maar graszoden zijn gewoon kant en klare stukjes gazon waarin de graszaden al ontkiemt zijn bij aankoop. Het vergroeien met de ondergrond gaat tijdens koud weer weliswaar langzamer dan in de lente of herfst, maar het lukt heus wel!

Graszoden leggen tijdens de zomerhitte?

Graszaden ontkiemen beter bij zonnig voorjaarsweer, zo tussen de 15 en 20 graden. Toch kun je graszoden ook gewoon leggen wanneer het heet is. Belangrijk is dat wel dat je het kersverse gazon regelmatig voorziet van voldoende water. Sproei je gazon dus wekelijks zo’n twee uur, zodat de wortels sterk worden en stevig vergroeien met de ondergrond.

Marcel van Graszodengelegd.nl: “omdat het leggen van graszoden zoveel gemakkelijker is dan het inzaaien van gras, kiezen steeds meer mensen voor het leggen van graszoden. Voor de graszoden prijs hoef je het tegenwoordig ook niet te laten. Bij ons heb je bijvoorbeeld voor 1,50 per vierkante meter een hartstikke mooi, strak gazon. En dat kan je het gehele jaar door leggen: ideaal toch?”.

Voor mensen die dus aan de late kant zijn voor het verversen of aanleggen van hun gazonnetje: niet getreurd: neem komend weekend gewoon een middagje vrij, haal wat graszoden in huis en ga aan de slag! Binnen twee à drie uurtjes heb je een helemaal nieuw gazon liggen wat klaar is voor een zomer lang genieten van de tuin!