Een tuinhek kopen, dit moet je weten

Als je een tuinhek gaat kopen, is het handig als je een beetje voorbereid bent. Natuurlijk heb je opgemeten hoe groot het tuinhek moet worden, dat spreekt voor zich. Ook weet je al welke kleur het hekje moet worden en waar hij bij moet passen. Toch zijn er nog meer zaken waar je rekening mee moet houden, voor je hét perfecte tuinhek koopt. We sommen er een aantal voor je op.

Ontmoedig ongenode gasten

Je koopt een tuinhek om aan te geven waar jouw erfgrenzen liggen. Dit klinkt misschien wat formeel. Maar voor grondeigenaren is dit nu eenmaal een regel. Meestal wordt dit gedaan met een schutting. Je kunt ook kiezen voor andere erfafscheidingen, maar voor het gemak gaan we in dit artikel uit van een tuinhek. Je geeft met het hek precies aan wat jouw grond is, je omheint het. Staat het hek op de grens met je buren, dan kun je ervoor kiezen om gezamenlijk iets neer te zetten. Een tuinhek plaats je ook voor je eigen veiligheid. Het is een barrière voor ongenode gasten en maakt dat niet iedereen zomaar jouw tuin in kan lopen. Zorg er dus voor dat het tuinhek degelijk genoeg is om die ongenode gasten te ontmoedigen.

Kindvriendelijk en -veilig

Je zet ook een tuinhek neer omdat je je kinderen een veilige omgeving wilt bieden. Vooral als je kleine kinderen hebt is het handig als je tuin zo afgeschermd is, dat ze niet zomaar de benen kunnen nemen. Een tuinhek is daar zeer geschikt voor. Eventueel zet je een slot op het hek, zodat je kind(eren) het niet eenvoudig openkrijgen. Een tuinhek is overigens de meest veilige erfafscheiding als het over kinderen gaat. Je kunt natuurlijk prikkeldraad plaatsen of struiken neerzetten. Maar prikkeldraad is niet erg kindvriendelijk en tussen struiken kunnen ze naar buiten kruipen. Nog een tip: ondernemende peuters kunnen over een tuinhek klimmen. Kies je voor verticale planken, dan wordt ontsnappen al een stuk ingewikkelder!

Roestvaststaal bespaart

Door de hekken in elkaar te zetten met roestvaststalen schroeven, maak je er een duurzaam hek van. Ook maak je bij voorkeur gebruik van roestvaststalen sluitwerk. Roestvaststaal is namelijk, wat de naam al zegt, een materiaal dat niet roest. Schroeven blijven heel lang goed en het hek staat, als het geplaatst is, voor jaren goed op zijn plek. Ga je bezuinigen op de schroeven en het hang- en sluitwerk, dan is het hek binnen korte tijd toe aan vervanging. Dus lijken de schroeven je wat prijzig? Ze zijn het waard! Uiteindelijk zorgen ze voor een flinke besparing. Voor het behoud van je tuinhek, is het ook handig dat je het regelmatig onderhoud, maar dat is voor later zorg.

Kwestie van smaak

Je kunt je tuinhek kopen in diverse materialen. Maar wat is het verschil en waarom kies je voor het een of voor het ander? We onderscheiden drie hoofdgroepen: hardhout, naaldhout en composiet. Hardhout is wat prijziger dan naaldhout. Naaldhout gaat wat minder lang mee. Composiet is een gecombineerd materiaal, half hout en half kunststof. Dit materiaal is zo sterk als kunststof maar zo mooi als hout. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen, het is een kwestie van smaak of hangt af van de eisen die je aan het materiaal stelt, wat je kiest. Verdiep je dus vooraf goed in de eigenschappen van de verschillende materialen, voor je een definitieve keuze maakt.

Waarom online kopen?

Tuinhekken kun je heel goed online kopen. Je kunt op je gemak uitzoeken wat je nodig hebt en wat je wensen zijn. Ook kun je op een eenvoudige manier prijzen vergelijken, lekker op de bank, met je laptop op schoot. Daarnaast kun je heel relaxt alles opmeten en goed in kaart brengen wat je nodig hebt. Een van de grootste voordelen van online kopen is dat het bij je thuisbezorgd wordt. Geen gesleep met grote planken hout dus. Zelfs als je een paar planken vergeten bent, bestel je het gewoon weer online. En dat is toch goed nieuws, want palen en planken zijn vaak nogal incourant van formaat!